2025 DGS Sınavı Soruları ve Cevapları Yayına Alındı! Hızla İncele

2025 Dikey Geçiş Sınavı (DGS), 20 Temmuz Pazar günü gerçekleştirildi. Adaylar, kendilerine tanınan 135 dakikalık süre içinde 50 sayısal ve 50 sözel sorudan oluşan 100 soruyu yanıtladı. Sınav sonrası odak, DGS soruları ve cevap anahtarı için ÖSYM’ye çevrildi. Beklenen açıklama geldi ve 2025 DGS temel soru kitapçığı ile cevap anahtarı yayımlandı. ÖSYM AİS üzerinden 2025 DGS soruları ve cevaplarına göz atabilirsiniz.

2025 DGS Sınavı Soruları ve Cevapları Yayına Alındı! Hızla İncele

Dikey Geçiş Sınavı (2025-DGS) 20 Temmuz tarihinde gerçekleştirildi. ÖSYM'nin organizasyonunu üstlendiği bu sınavda, iki yıllık ön lisans eğitimini tamamlamak isteyen binlerce öğrenci ter döktü. Sınavın sona ermesinin ardından, DGS soru kitapçığı ve cevap anahtarının ne zaman yayınlanacağı merak konusu haline geldi. Peki, DGS soruları ve cevap anahtarı yayımlandı mı, ne zaman erişime açılacak? İşte ÖSYM ile 2025 DGS soruları ve cevapları PDF görüntüleme linki.

2025 DGS SORULARI VE CEVAPLARI NE ZAMANA YAYINLANACAK?

Yayınlanan kılavuzda 2025 DGS soruları ve cevaplarının ne zaman erişime açılacağına dair bir bilgi yer almadı. Ancak, ÖSYM genellikle sınav günü veya ertesi gün içinde soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarını paylaşmaktadır.

Bu bağlamda, ÖSYM tarafından konuyla ilgili bir duyuru yapıldığında haberimizde güncellemeler olacaktır.

DGS SORULARI VE CEVAPLARI 2025 PDF GÖRÜNTÜLEME EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

2025 DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM'nin belirlediği takvime göre, DGS sonuçları 14 Ağustos 2025 tarihinde duyurulacak.

Adaylar, sınav sonuçlarına ulaşmak için ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresini ziyaret ederek T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleriyle giriş yapabilecekler.

DGS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

SINAV DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK?

SAYISAL VE SÖZEL STANDART PUAN HESAPLAMASI

Yetenek testinin sayısal ve sözel kısımları için adayların doğru ve yanlış cevap sayıları ayrı ayrı hesaplanacak; doğru cevap sayısından, yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

Adayların sayısal ve sözel bölümlerden almış olduğu ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak, bu puanlar 50 ortalaması ve 10 standart sapması olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece, her adayın Sayısal Standart Puanı ve Sözel Standart Puanı hesaplanmış olacaktır.

Sınav sonrası, ÖSYM veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak, geçerli soruların puan değerleri yeniden belirlenerek puanlama yapılacaktır.

Ayrıca, ÖSYM tarafından cevaplarının düzeltilmesi gereken sorular tespit edilirse, güncellenmiş cevap anahtarı esas alınarak puanlama gerçekleştirilecektir.

ÖN LİSANS BAŞARI PUANI

2025-DGS’ye başvuran adayların her biri için, ön lisans dönemindeki akademik ortalamaları dikkate alınarak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.

ÖBP hesaplamalarında, YÖKSİS kaydı bulunup, akademik not ortalamaları olan adayların bu verileri elektronik ortamda YÖKSİS üzerinden alınıp, ÖSYM arşivine aktarılacaktır. Bu bilgiler, ÖBP’nin hesaplanmasında kullanılacaktır. YÖKSİS kayıtlarında eksiklik veya düzeltme olan adayların üniversitelerine başvurarak bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir (“AKADEMİK NOT ORTALAMALARININ TOPLANMASI İLE İLGİLİ BİLGİ” başlıklı madde).

2025-DGS’de Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) aşağıdaki hesaplama yöntemi ile sınav puanlarına eklenecek:

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yüksek 100, en düşük 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 katsayısı ile çarpılarak Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) oluşturulacaktır. Böylelikle, 50 olan en düşük nota karşılık gelen ÖBP değeri 40 olacak, 100 olan en yüksek notun ise ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında kalan notlar 50 olarak kabul edilecektir. Bu şekilde hesaplanan Ön Lisans Başarı Puanı, merkezi sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı elde edilecektir. Tüm not sistemleri, doğru orantı kurularak 100 üzerinden not sistemine dönüştürülecektir.

DGS PUAN HESAPLAMASI

Adayların sınavdan aldıkları puanlar arasından oluşturulan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanları (ÖBP) kullanılarak, adayların yerleştirme için dikkate alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlık katsayıları, Tablo-A’da belirtilmiştir. Her bir adayın puanı, bu tablodaki katsayılarla çarpılıp toplanarak elde edilecektir ve toplam, adayın kesin DGS puanını belirleyecektir.

Her iki testten de en az 1 ham puan elde eden adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Eğer her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.

2024-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2025-DGS’deki ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacak. Benzer şekilde, 2025-DGS’de yerleşim kazanan adayların 2026-DGS’deki ilgili ÖBP’leri de 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.

DGS KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ