2025 Temmuz'da Asgari Ücrete Beklenen Ara Zam! İşte Detaylar
Asgari ücrette ara zam tartışmaları, memur ve emekli maaşlarının açıklanmasının ardından yoğunlaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yakın zamanda yaptığı açıklamada, temmuzda asgari ücrette bir artışın gündeme gelebileceğini ifade etti. Bu gelişme, "Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?" sorusunu akıllara getirdi. Temmuz 2025 asgari ücret ara zammı hakkında tüm detaylar burada!

Asgari ücret artışıyla ilgili en son gelişmeler, kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor. Bu zam, aralık ayında işçi, işveren ve devlet temsilcilerinin bir araya gelmesiyle şekillenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında kararlaştırılmaktadır. Geçtiğimiz ocak ayında, net asgari ücretin 22 bin 104 lira 67 kuruş olarak belirlenmişti. Peki, "Asgari ücrete ara zam yapılacak mı? 2025 Temmuz ayında asgari ücret ne kadar olacak?" İşte bu konudaki ayrıntılar...

ARA ZAM YAPILACAK MI?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete yapılacak olası ara zamla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan, konuya dair açıklamasında,
“Enflasyonda bir düşüş bekliyoruz. Ancak bir kötü durum olursa, temmuz ayında ara zam gündeme gelebilir” şeklinde ifadeler kullandı.

2025 OCAK AYLINDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR?
Bu yıl için brüt asgari ücret 26.005 lira olarak belirlenirken, işverenin asgari ücret üzerindeki aylık maliyeti 30.556 liraya ulaştı. Net rakam ise 22 bin 104 TL oldu.
Buna göre, brüt 26 bin 5 lira 50 kuruş olan asgari ücretin 22 bin 104 lira 67 kuruşu net asgari ücret olarak belirlenirken, 3 bin 640 lira 77 kuruşu SGK primi ve 260 lira 6 kuruşu işsizlik sigortası primine gitmektedir.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENMEKTE?
Yasa gereği, asgari ücreti belirleyen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, beşer temsilci olarak işçi, işveren ve hükümetten oluşan 15 kişilik bir gruptan meydana gelmektedir.
Bu komisyon, yeni asgari ücret belirleme çalışmaları çerçevesinde aralık ayındaki belirlenen tarihlerde bir araya gelir.
Bakanlığın belirlediği bir üye başkanlık yaptığı komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanarak oy çokluğuyla karar almaktadır. Oyların eşitliği durumunda, başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sayılmaktadır.

ASGARİ ÜCRETTE SON DURUM
ILO: “Asgari ücret alanlar enflasyon oranının altında bir zam alırsa desteklenmelidir.”
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, ILO Türkiye Direktörü Yasser Hassan, yüksek enflasyonun yaşandığı ülkelerde, asgari ücret artışlarının enflasyonun altında kalabileceğini belirterek, bu durumların söz konusu olduğu hallerde işçilerin sosyal araçlarla desteklenmeleri gerektiğini ifade etti. Hassan, asgari ücretin insan onuruna uygun bir yaşam standardına ulaşması gerektiğini vurguladı.
Yasser Hassan, ILO'nun, bir grup gazeteciyle gerçekleştirdiği toplantıda, son ILO Konferansı'nda alınan kararlar hakkında bilgi vererek, soruları yanıtladı.
Asgari ücretin belirlenmesinde, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan üç taraflı bir mekanizmanın olması gerektiğini belirten Hassan, asgari ücretin insana yakışır bir yaşam standardını sağlaması gerektiğine dikkat çekti. Bu hedefe ulaşmanın kolay olmadığını da ekledi.
Hassan, yüksek enflasyon yaşanan ve buna direnç gösteren ülkelerde asgari ücret artışlarının enflasyonun altında kalabileceğini, bunun da yüksek artışların tekrar enflasyona ve dolayısıyla bir kısır döngüye yol açacağını dile getirdi. Bu tür durumlarda asgari ücretle çalışan kişilerin çeşitli sosyal araçlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Eğer bu destek sağlanmazsa, düşük zamlar enflasyon mücadelesinde basit bir mali araç gibi görünmeye devam edecektir.
MOTO-KURYELER İÇİN ILO KORUMASI
Kurye, taksi sürücülüğü (UBER gibi), sağlık hizmetleri, lojistik, temizlik ve ev işleri gibi alanlarda dijital platformlara dayalı çalışma hızla yaygınlaşıyor. Bu tür platformlar üzerinden çalışanların yalnızca az bir bölümü iş sözleşmesi ile ücretli çalışırken, çoğunluğu ortak veya taşeron gibi sıfatlarla istihdam edilmektedir. Bu kişiler, iş güvencesinden yoksun olmakta, sosyal güvenlik erişimleri sınırlı, sağlık ve güvenlik önlemlerinden mahrum durumdadırlar.

ILO, platform ekonomisi çalışanlarının koşullarının iyileştirilmesi için çalışmalar yürütmektedir. ILO, gelecek yılki konferansta, “Platform ekonomisinde insana yakışır iş” başlıklı bir gündem maddesi belirlemiştir. Uluslararası çalışma standartlarının platform ekonomisine entegrasyonu ile ilgili 2026 konferansına kadar bir sözleşme ve tavsiye karar taslağı oluşturulması planlanmaktadır.
Hassan, platform ekonomisi üzerine yapılan çalışmaların hem tüketiciler hem de çalışanlar için önemli olduğunu vurguladı. Üye devletlerden platform ekonomisi çalışanlarının ücretleri, çalışma saatleri, sosyal güvenlik erişimleri, sözleşmelerin oluşturulması, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda görüş ve öneriler talep edildiğini belirtti. Bu sektörde yasal açıdan gri alanlar bulunduğunu ifade eden Hassan, bazı platformların işçileri ortak, tedarikçi veya taşeron olarak tanımladığını ve işçilerin kendi başlarına bırakılmasının ILO perspektifinden kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Hassan, ILO’nun, platform ekonomisi işçilerine yönelik asgari normların belirlenmesini ve üye devletler için bağlayıcı hukuki metin oluşturulmasını hedeflediğini açıkladı. Bu metindeki standartların daha sonra ulusal yasalara yansıtılacağını ifade etti. Türkiye'de de bu konuda önemli çalışmaların yürütüldüğünü, kısa bir süre önce bu konunun kapsamlı bir şekilde ele alındığı bir atölye gerçekleştirildiğini belirtti.
Sözleşme taslağı, gelecek yıl gerçekleştirilecek ILO Konferansı'nda onaylanırsa, uluslararası çalışma standartları bütün dijital emek platformları ve tüm dijital alan çalışanları için geçerli olacak. Ülkeler, platform çalışanlarının sosyal güvenlik haklarına erişiminin sağlanmasına yönelik önlemler alacaktır.

YILLARA GÖRE ASGARİ ÜCRET
Yıl | Net asgari ücret (TL) |
2025 | 22.104 |
2024 | 17.002 |
2023 (Temmuz-Aralık) | 11.402 |
2023 (Ocak-Haziran) | 8.506 |
2022 (Temmuz-Aralık) | 5.500 |
2022 (Ocak-Haziran) | 4.253 |
2021 | 2.833 |
2020 | 2.324 |
2019 | 2.020 |
2018 | 1.603 |
2017 | 1.404 |