2025'te Adli Tatil Tarihleri Açıklandı: Mahkemeler Ne Zaman Açık?

Adli tatil, mahkemelerde "toplu izin kullanımı" anlamını taşır ve 20 Temmuz'da başlamıştır. Bu süre zarfında nöbetçi mahkemeler, tutuklu sanıkların ve acil caso davaların işlemlerini sürdürecektir. Diğer davası olanlar ise yeni adli yıla kadar beklemek durumunda kalacak. Adli tatilin sona ereceği tarih ise merak ediliyor. Tüm detaylar burada...

2025'te Adli Tatil Tarihleri Açıklandı: Mahkemeler Ne Zaman Açık?

Adli tatil, 20 Temmuz itibarıyla başlamıştır. Bu süre zarfında, tutuklusu bulunan ve acil yargılama gerektiren davalar, nöbetçi mahkemelerin gözetiminde devam edecektir. Anayasa Mahkemesi ise bu tatil döneminden etkilenmediği için yasama ve yargı işleyişine ara vermeden sürdürmektedir. Peki, adli tatil döneminin başlangıcı ve işleyişi nasıldır? İşte, merak edilenler...

2025 ADLİ TATİL TARİHLERİ: ADLİ TATİL NE ZAMAN SONA ERECEK?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 331. maddesi, Danıştay Kanunu'nun 86. maddesi ve İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 61. maddelerine göre, adli tatil her yıl 20 Temmuz'da başlamakta ve 31 Ağustos'ta sona ermektedir. Yeni adli yıl ise 1 Eylül pazartesi günü Yargıtay'da yapılacak bir törenle başlayacaktır. Anayasa Mahkemesi ise adli tatilden muaf tutulmaktadır.

ADLİ TATİL DÖNEMİNDE NÖBETÇİ MAHKEMELER GÖREVDE OLACAK

Tatilde, adliye mahkemelerinde faaliyette bulunacak nöbetçi mahkemeler, yalnızca tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalara bakacaktır. Diğer davalara ise yeni adli yıla kadar süre verilecektir.

Yüksek yargı organlarında, Danıştay ve Yargıtay’da nöbetçi heyetler görevlendirilecektir. Danıştay'daki nöbetçi heyet, esas hakkında karar veremeyecek ve yalnızca "yürütmenin durdurulması" isteklerine ilişkin kararlara imza atabilecektir.

Yargıtay'da da ceza ve hukuk alanında olmak üzere iki nöbetçi dairenin hizmet vermesi planlanmaktadır. Nöbetçi ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakacaktır.