BDDK Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Borç Yapılandırma Başvuruları: Tarih ve Detaylar!
Bireysel müşterilere yönelik yeni bir düzenleme ile kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için yapılandırma fırsatları arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), borçlu vatandaşlara 48 aya kadar taksit imkanı sunuyor. Kredi kartı yapılandırmaları için belirlenen üst faiz oranı ise yüzde 3,11 olarak açıklandı. Peki, BDDK'nın kredi kartı ve kredi borcu yapılandırma başvurusu nasıl yapılır? Şartlar neler ve kimleri kapsıyor? İşte tüm detaylar…

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), mali güçlük yaşayan bireysel müşterilere yönelik önemli bir düzenleme gerçekleştirdi. Yeni alınan karar doğrultusunda, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının yeniden yapılandırılma süresi 48 aya kadar uzatıldı. Bankalar aracılığıyla yapılacak başvuruların üç ay içinde tamamlanması öngörülürken, kredi kartı yapılandırmaları için maksimum faiz oranı yüzde 3,11 olarak duyuruldu. Yapılandırma prosedürü ve detayları, vatandaşlar arasında en çok merak edilen konular arasında yer almayı sürdürüyor. İşte detaylar...

KREDİ KARTI VE İHTİYAÇ KREDİSİ YAPILANDIRMANIZ KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarında kapsamı genişletti.
Kurumdan gelen açıklamada, BDDK'nin bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerini 48 ay ile yeniden yapılandırmayı uygun gördüğü belirtilirken, vade süreleri kısaltıldı ve daha az maliyetli bir sürecin sağlanacağı ifade edildi.

KREDİ KARTI VE İHTİYAÇ KREDİSİ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILACAK?
Bu yapılandırma için bireysel müşterilerin, 3 ay içerisinde başvuruda bulunmaları gerektiği ifade edildi. "Yapılandırmadan, dönem borcunu kısmen veya tamamen ödeyemeyen bireysel kredi kartı kullanıcıları, anapara ve/veya faiz ödemeleri geciken ihtiyaç kredisi kullanıcıları ile daha önce yeniden yapılandırılmış bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi sahipleri yararlanabilecek." denildi.
Açıklamada, kredi kartları yapılandırıldığında borcun yarısı ödenene kadar ilgili bankanın kart limitini artırmayacağı, ihtiyaç kredileri içinse mevcut borç bakiyesini aşan yeni bir kredi verilmeyeceği vurgulandı.

KREDİ KARTI BORCUNDA UYGULANACAK AZAMİ FAİZ ORANI NE KADARDIR?
Alınan kararın ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da kredi kartı yapılandırmalarında geçerli olacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olarak belirledi.

KREDİ KARTI VE İHTİYAÇ KREDİSİ BORCUNU YAPILANDIRMA ŞARTLARI NELERDİR?
Açıklamada, BDDK'nın yeni kararının önceki düzenlemeye göre sunduğu değişiklikler şu şekilde sıralandı:
"Kredi kartı yapılandırmaları artık sadece asgari ödenmeyen tutar için değil, dönem borcunun kısmen veya tamamen ödenmediği durumlarda da geçerli olabilecek.
İhtiyaç kredisi yapılandırmaları için gecikme süresi artık '30 günü aşan gecikmeler' yerine 'her türlü gecikmiş ödemeler' olarak revize edilmiştir.
Hem kredi kartları hem de ihtiyaç kredileri için; yapılandırma kapsamı, önceki karar tarihimdeki borç bakiyesine dayalıyken; güncel yapılandırma tarihinde geçerli olan borç bakiyesine dayanacak ve gecikmesi olmasa dahi karar tarihinden önce yeniden yapılandırılan krediler yeni yapılandırmaya tabi olabilecektir."

KREDİ BORCU YAPILANDIRMA NASIL GERÇEKLEŞTİRİLECEK?
Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcu yapılandırma başvuruları, bankalar aracılığıyla yapılacaktır.
Başvurular, ilgili bankanın şubelerinden, mobil uygulamaları ya da internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirilebilecektir.
Yapılandırma başvurusu onaylanan kullanıcılara, yapılandırma sözleşmesi imzalatılacaktır.

KREDİ KARTI BORCU YAPILANDIRMA DÜZENLEMESİ RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu çerçevede, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Kararının 1’inci maddesi gereği, kredi kartı borçlarının yapılandırılması durumunda uygulanacak aylık akdi faiz oranı, Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ ile belirlenen kurallar doğrultusunda hesaplanacak ve ilan edilen aylık referans oranını aşamayacaktır.
Söz konusu işlemlerde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı ise, bu Tebliğin 5’inci maddesi çerçevesinde belirlenen en yüksek gecikme faiz oranıyla sınırlı olacaktır.
Aynı şekilde, bu maddede yer alan faiz orantıları, katılım bankaları için sırasıyla kâr payı oranı ve gecikme cezası oranı olarak geçerli olacaktır.