Dev Mega Baraj İnşaatı Başladı! Maliyet 167 Milyar Doları Aşacak!

Çin, 167 milyar dolarlık dev bir baraj inşaatına start verdi. Bu büyük proje, 2060'a kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmasına destek olacak sürdürülebilir enerji kaynağı sağlayacak.

Dev Mega Baraj İnşaatı Başladı! Maliyet 167 Milyar Doları Aşacak!

Çin Başbakanı Li Qiang, Tibet bölgesinde, Üç Boğaz Barajı’nın üç katı büyüklüğünde, toplam maliyeti 167 milyar doları bulacak bir mega baraj inşaatının başlamış olduğunu duyurdu. Ayrıca, bu dev proje üzerinde çalışacak yeni bir şirket olan China Yaijang Group’u da tanıttı. Projeye dair şimdilik çok fazla ayrıntı bulunmamakla birlikte, maliyetinin kendisi dahi mühendislerin hedeflediği muazzam ölçekteki yapıyı gözler önüne seriyor. Sadece maliyetin, 2009’da tamamlanmış olan Üç Boğaz Barajı’nın 37 milyar dolarlık maliyetinin dört katından fazla olması dikkat çekiyor.

GÜÇLÜ BİR TEMİZ ENERJİ KAYNAĞI OLACAK

Bu proje, inşaat, çimento ve çelik sanayi gibi alanlarda ekonomik bir hareketlilik sağlayacak ve Çin’in 2060 yılına dek net sıfır emisyonya ulaşmasına katkıda bulunacak önemli bir temiz enerji kaynağı oluşturacak.

Barajdan beklenen büyük ekonomik faydalar ve temiz enerji artışı, Çinli liderlerin biyolojik çeşitliliğe verilecek olası zararlar ve Hindistan ile olan ilişkilerdeki etkilerle ilgili endişelerini göz ardı etmeleri için çekici bir neden sunuyor.

Yarlung Tsangpo Nehri’nin Hindistan’ın Kuzeydoğusunda bulunan Arunachal Pradesh eyaletinden geçirilerek Brahmaputra Nehri’ne akması sebebiyle bu baraj, Çin ile Hindistan arasında gerginlik yaratabilir.

DÖRT YIL SÜREN ÇIKMAZ SONA ERDİ

Cumartesi günü yapılan temel atma töreni, dünya üzerindeki iki büyük ülke arasındaki ilişkilerin karmaşık bir süreçten geçtiği bir dönemde gerçekleşti. İkili ilişkiler, Haziran 2020’deki sınır çatışmasında 20 Hintli ve en az 4 Çinli askerin hayatını kaybetmesinin ardından yaşanan dört yıllık belirsizliğin ardından yeniden bir düzen kazanmaya başladı.

Pekin, 2024 yılında Hindistan’a yeni bir büyükelçi tayin etti ve bu yılın başlarında iki ülke, doğrudan uçuşların yeniden başlaması ve vize süreçlerinin kolaylaştırılması hususunda anlaşma sağladı.

Buna rağmen, hala birçok gerilim kaynağı mevcut. Hindistan, Asya’da kendisine alternatif bir üretim merkezi oluşturma çabası içinde ve son yıllarda ABD ile geliştirdiği yakın ilişkileri, Pekin’in bölgedeki etkisini dengelemeyi amaçlıyor. Yeni Delhi, Çinli firmaların ülkesine yapacağı yatırımlar için kısıtlamalar getirmeye devam ediyor ve yakın zamanda bazı Çinli şirketler, Hindistan'daki fabrikalarından iş gücünü çekmiş durumda.