Siyez Buğdayı Hasadı: Bereketli Sezonun Sırları ve Fırsatları
Bursa Büyükşehir Belediyesi, dağ ilçelerinin gelişimi ve kaliteli tarım uygulamaları için dağıttığı Siyez buğdayının ilk hasadını, sağladığı biçerdöver ile gerçekleştirdi.

Bursa'da tarım sektörü üzerindeki destek çalışmalarıyla çiftçilerin gelir seviyelerini yükseltmeyi ve üretim verimliliğini artırmayı amaçlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kırsal bölgelerde üretimi teşvik etmeye devam ediyor. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile BESAŞ işbirliği ile dağlık alanlardaki çiftçilere dağıtılan Siyez buğdayında ilk biçimlendirme, Büyükşehir Belediyesi'nin sağladığı biçerdöverle Tarım Peyzaj AŞ ekipleri tarafından gerçekleştirildi. Keles ilçesindeki Yazıbaşı Mahallesi’nde yapılan hasat, üreticileri sevindirdi.
Yazıbaşı Mahallesi Muhtarı Muhammer Kılınçaslan, bu süreçte kendilerine yardımcı olan Başkan Mustafa Bozbey ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini sundu. Hasat edilen Siyez buğdayının BESAŞ tarafından satın alınacağına dair garanti verildiğini ifade eden Kılınçaslan, “Başkanımız bize çok önemli destek sağlıyor. Biz de üretmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Siyez buğdayı, dünyanın en eski buğday türlerinden biri olarak niteleniyor ve bazı araştırmalara göre tarihi 12 bin yıl öncesine uzanıyor. Siyez buğdayına olan ilgi, genetik yapısının günümüze dek bozulmamış olmasından dolayı giderek artış gösteriyor. Son yıllarda organik ürünlerle ilgili talep artışı ve fonksiyonel gıdalara yönelim, Vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan bu eski buğday türlerini yeniden popüler hale getirmektedir.
Toplanan Siyez buğdayı, işlenerek BESAŞ aracılığıyla Bursa halkının sofralarına sunulacak. Glüten oranı düşük olan Siyez buğdayı, modern buğdaylara kıyasla iki kat daha fazla A vitamini barındırıyor. Bunun yanı sıra, daha fazla demir içermekte ve genetik yapısında herhangi bir değişiklik olmaması dolayısıyla da sağlık açısından risk oluşturmamaktadır.