Türkiye'de Günlük Araç Kiralamak İsteyenler İçin En Popüler Model Belli Oldu!

Türkiye'deki günlük araç kiralama sektöründe devasa bir büyüme yaşandığını ortaya koyan, TOKKDER ve NielsenIQ iş birliğiyle hazırlanan yeni rapor yayımlandı. 2025’in ilk çeyreğinde sektördeki aktif pazar büyüklüğünün 186,7 milyar TL'ye ulaştığı belirtilirken, toplam araç sayısının 155 bini aştığı gözlemlendi. Peki, hangi araç modelleri bu dönemde en çok ilgi gördü?

Türkiye'de Günlük Araç Kiralamak İsteyenler İçin En Popüler Model Belli Oldu!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER), günlük araç kiralama sektörüne dair detaylı bir rapor hazırladı. TOKKDER’in bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ ile birlikte yürüttüğü bu çalışmada, sektörün mevcut durumu değerlendirilirken aynı zamanda büyüme potansiyeli de gözler önüne serildi. TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, bu raporun her üç ayda bir güncelleneceğini ve böylelikle sektör gelişimini takip etme imkânı sunacağını belirtti.

GÜNLÜK ARAÇ KİRALAMA SEKTÖRÜ 186 MİLYAR TL'Yİ GEÇTİ

Günlük araç kiralama sektörünün 2025 yılı ilk çeyrek sonunda 186 milyar 700 milyon TL’lik bir aktif büyüklüğe ulaştığını ifade eden Yaşa, “Sektörümüzde bulunan araç sayısı 155 bin civarındadır. Operasyonel ve günlük araç kiralama alanındaki toplam araç sayısı 2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla yaklaşık 400 bin adede ulaşırken, toplam aktif büyüklük de 478 milyar TL olarak kaydedildi. Yılın ilk çeyrek döneminde toplam 12 bin 361 yeni araç alımının gerçekleştirildiğini görüyoruz. Sektör genelinde toplam kira sözleşme sayısı ise bu dönem için 797 bin 956 olarak tespit edilmiştir” dedi.

Türkiye’deki günlük kiralama sektörünün genel durumunu değerlendiren Yaşa, “Sektörümüz üzerindeki en önemli etkenler arasında ekonomik gelişmeler, araç fiyatları, finansman maliyetleri ve turizmdeki hareketlilik bulunuyor. Araç kiralama sektörü, sıfır araç maliyetlerine ve operasyonel giderlere doğrudan bağımlı bir yapıya sahip. Dolayısıyla, sıfır araç fiyatları veya operasyonel maliyetlerdeki bir yükseliş, hemen maliyetlerimizde artışa neden oluyor” şeklinde konuştu.

2016 yılında uygulanan ÖTV düzenlemesi, özellikle 2018 yılından itibaren döviz kurlarında görülen artışlar ve pandemi süreci, sıfır araç fiyatlarını ve diğer maliyetleri önemli ölçüde yükseltti. Pandemiye bağlı olarak yaşanan küresel çip krizi ile tedarik zincirindeki aksamalar da bu süreci olumsuz etkiledi. İstediğimiz değişik araçlara ulaşmada zorluklar yaşadık. Bununla birlikte, sektörümüz, satın alma ve filo yönetimindeki tecrübesini müşterilerine sunarak fiyat artışını enflasyon altında tutmaya çalışmakta.”

İşte Türkiye’de En Çok Kiralanan Araç Modelleri

Araştırmada, günlük kiralama şirketlerinin araç parklarının %23.7’sinin Renault markasına ait olduğu görülüyor. Renault’un ardında %22.1 ile Fiat, %9.5 ile de Hyundai markaları sıralanıyor.

Müşterilerin marka ve model seçimlerindeki kiralama şirketlerinin rolünün önemine dikkat çeken Yaşa, “Günlük araç kiralama, yeni model araçları geniş kitleler tarafından deneme fırsatı sunan önemli bir işlev taşıyor. Yeni araç sahibi olmayı düşünen birçok kişi, ilgilerini çeken markaların modellerini önce kiralayarak deneyip daha sonra karar veriyor. Sektörde genelde orta ve ekonomik segment araçlara ilgi oldukça yoğun, B segmentindeki hatchback otomatik ve C segmentindeki sedan otomatik araçlar en çok tercih edilenler arasında.”

Türkiye’nin mobilite ekosistemi, gelişen altyapısı ve yenilikçi ürünleriyle elektrifikasyona hızla adapte oluyor. İklim değişikliğiyle mücadele ve enerji tasarrufu politikaları doğrultusunda, araç kiralama sektöründe hibrit ve elektrikli araç sayısının sürekli artması bekleniyor. Geçmişte, günlük ve kısa süreli araç kiralamanın yüksek maliyetli ve karmaşık bir hizmet olduğu algısı bulunurken, artık bu durum bir ihtiyaç haline gelmiştir. Kısa dönem kiralama hacmini artıran hava yolu trafiği, yeni uçuş noktalarının çoğalması ve bu noktalara yönelik tatil ve iş amaçlı seyahatler sektörü olumlu yönde etkiliyor.

Kongre ve spor organizasyonlarının ülkemizde artış göstermesi, günlük araç kiralamayı mevsimsel dalgalanmalardan kurtarıp yılın her döneminde talep gören bir hizmet haline getirmiştir. Bu bağlamda, günlük araç kiralamaya her ilde artan bir ilgi olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle yaz aylarında Antalya, Bodrum ve Marmaris gibi tatil merkezlerinde kiralama talebi zirve yapıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de ise talep, mevsim etkilerinden bağımsız olarak sürekli yüksek seyrediyor.”

GÜNLÜK ARAÇ KİRALAMA SEKTÖRÜ 6,2 MİLYAR TL VERGİYLE EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

2025 yılının ilk çeyreğinde toplam kira sözleşme sayısının 798 bin olduğu bilgisini veren Yaşa, “Bu sözleşmeler, rapordaki verilerin hem yerli hem de yabancı turistlere ne kadar geniş bir kitleye hizmet verdiğini kanıtlar nitelikte. Ayrıca rapora göre, kısa dönem araç kiralama sektörü 2025 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 6,2 milyar TL vergi ödemiştir. Sektörümüz, operasyonel araç kiralama alanında olduğu gibi, ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunmaya devam ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.

KİRALIK ARAÇLARDA HUKUKİ SORUMLULUK TARTIŞMALARI

Artan dolandırıcılık olayları, müşterilerin araç kiralama alanındaki güven duygusunu zayıflatıyor diyen Yaşa, “Bunun yanı sıra, taklit edilen araç kiralama şirketlerinin itibar kaybına neden olduğunu da söyleyebilirim. Hem karşımıza çıkan bu durum hem de tüm sektörü olumsuz yönde etkiliyor. Bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile iletişime geçtik ve gerekli önlemlerin alınmasını talep ettik. TOKKDER olarak, Ticaret Bakanlığı ile işbirliği içinde, sektöre yönelik özel bir yönetmelik oluşturulması ve kiralama firmalarına yetki belgesi verilmesi konusunda çalışmalar yürütmekteyiz.”

Vatandaşlar, TOKKDER web sitesinde listelenen üyeleri aracılığıyla güvenli bir şekilde araç kiralayabilir. Ek olarak, günlük araç kiralamalarında, motorlu aracı kiralayan kişinin, aracın kullanımı nedeniyle kimseye zarar vermesi halinde, aracın sahibi olan kiralama şirketinin, aracın işleteni olarak kabul edildiği ve meydana gelen zarardan müteselsilen sorumlu tutulduğunu hatırlatmalıyız.

Bu durum, günlük araç kiralama sektörü açısından önemli bir sorun teşkil etmektedir. Ancak, kiralamanın ‘Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS)’ ve sözleşme ile belgelendiği durumlarda, sözleşmede yer alan kiralama süresi boyunca işleten sıfatının yalnızca aracın kiralayanında olmasına dair hukuki bir düzenlemenin yapılması ile bu sorunun üstesinden gelinebilir.”

YAZ SEZONU KİRALAMA BEKLENTİLERİ ORTADOĞU GERİLİMİ TARAFINDAN ETKİLENDİ

Yaz dönemiyle ilgili beklentilerini de paylaşan Kağan Yaşa, “Bu yaz sezonu itibarıyla planlamalarımızı etkileyen bazı olumsuz durumlarla karşılaştık ve hala yaşamaya devam ediyoruz. Artan maliyetler, finansmana ulaşma zorlukları ve ikinci el araç fiyatlarındaki istikrarsız artış, sektörde yatırımları zorlaştırıyor. Ayrıca, sezon başlangıcında yaşanan İsrail-İran gerilimi sektörümüzü olumsuz etkiledi. Sezonun geri kalan kısmında beklenen doluluk oranlarına ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.