Türkiye'nin İlk Hipersonik Füzesi TAYFUN Tanıtıldı! ROKETSAN'dan 6 Yeni Silah Duyurusu

Türkiye'nin savunma gücünü artıran yerli askeri silahlar, IDEF 2025'te sergilendi. ROKETSAN'ın geliştirdiği füzelerle dikkat çeviren fuarda, balistik füze Tayfun öne çıktı. Detaylar burada...

Türkiye'nin İlk Hipersonik Füzesi TAYFUN Tanıtıldı! ROKETSAN'dan 6 Yeni Silah Duyurusu

Yerli askeri teknolojilerin sergileneceği 17. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF 2025), bugün ziyaretçilere kapılarını açtı. 44 farklı ülkeden katılımcıların stant kurduğu IDEF 2025'te 400'den fazla uluslararası firma ürünlerini tanıtacak. Fuarın öne çıkan projeleri arasında TCG Anadolu, Gökbey ve Bayraktar Kızılelma gibi önemli yapımlar bulunurken, hava savunmasının yeni yıldızı Tayfun füzesi ziyaretçileri etkiledi.

Fuar dahilinde kara araçları bölümü, ana muharebe tankları, zırhlı muharebe araçları, elektronik harp sistemleri, roket ve güdümlü füzeler, taktik balistik füzeler, hava savunma füzeleri ve insansız kara araçları (İKA) ile zenginleştirilmiş durumda.

ROKETSAN ÜRÜNLERİNİ GÖSTERMESİ

Fuar boyunca Türkiye’nin keşif ve saldırı menzilini artıracağı açıklanan ROKETSAN yapımı Tayfun balistik füzesinin Tayfun Blok-4 versiyonu tanıtıldı. Bunun yanı sıra Gökbora, Akata, Tayfun Block-4, İHA-300, EREN ve ŞİMŞEK-2'nin tanıtımları da gerçekleştirildi.

HİPERSONİK TAYFUN BLOK 4 FÜZESİ

Tayfun Blok 4, artırılmış patlayıcı yük kapasitesine sahip bir hipersonik füze olarak tanıtıldı. Bu füze, Türkiye'nin en caydırıcı mühimmatları arasında yer alacak.

Roketsan’ın IDEF’25’te ilk defa sergilediği sistemler ve özellikleri şöyle sıralanıyor:

•AKATA Kapsüllü ATMACA: Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan ATMACA Gemisavar Füzesi’nin denizaltı versiyonu olan AKATA sayesinde Türkiye, su altından güdümlü mermi atma kabiliyetine sahip sayılı ülkelerden biri olacak. Üst düzey teknoloji ile donatılan AKATA, 250 kilometreden fazla menzil ve yüksek patlayıcı tesirli harp başlığı ile Mavi Vatan'ın korunmasına önemli katkı sağlayacak.

•GÖKBORA Görüş Menzili Ötesi Havadan Havaya Füze: GÖKBORA, hem insanlı hem de insansız savaş uçakları platformlarında düşman hedeflerine karşı kritik bir görev üstlenecek. GÖKBORA, mükemmel güdüm yeteneği ve 100 deniz milini aşan menzil kapasitesi ile hava alanındaki tehditlere karşı etkili bir yanıt verebilecek önemli bir sistem olarak hava kuvvetlerinin önemli unsurlarından biri haline gelecek.

•TAYFUN BLOK-4 Hipersonik Füze: Türkiye’nin en uzun menzilli ve yerli imkanlarla geliştirilmiş balistik füzesi konumundaki TAYFUN Füzesi’nin BLOK-4 Hipersonik versiyonu da IDEF’25’te ilk kez sergilendi. TAYFUN BLOK-4, geniş menzil kabiliyetleri sayesinde Türk savunma sanayisinde bir başka başarıya daha imza atıyor. 7 tonun üzerindeki ağırlığı ile bu yeni versiyon, çok maksatlı harp başlığı ile hava savunma sistemleri, komuta merkezleri, askeri hangarlar ve kritik askeri tesisler gibi birçok stratejik hedefi kilometrelerce uzaklıktan etkisiz hale getirebilecek.

•EREN Yüksek Hızlı Çok Amaçlı Dolanan Mühimmat: SİHA'lar, helikopterler, kara araçları ve deniz platformlarından atılabilen EREN, düşük hızda uçan hava unsurlarını, zırhlı ya da zırhsız hedefleri ve anti-personel olarak kullanılabilecektir. Üstün güdüm yeteneği ile uzun süre havada kalabilen ve 100 kilometreden fazla menzil sunan EREN, bu alandaki önemli bir ihtiyacı karşılamakta.

•300 ER: Jet ve SİHA platformlarına entegre edilen bu balistik füze sistemi, 500 km’nin üzerinde menzil sunarak stratejik hedefleri oldukça kısa sürede etkisiz hale getirebilir. 300 ER, düşman hava savunma sistemlerinin tehdit alanına girmeden etkili olabilecek bir sistemdir. Hedef türlerine göre çeşitli güdüm yöntemleri ve harp başlıkları ile donatılacak olan bu sistem, katı yakıtlı itki mekanizması sayesinde hedeflere hızla ve yüksek hassasiyetle ulaşabilecektir.

•ŞİMŞEK-2 Uydu Fırlatma Aracı: Roketsan, ŞİMŞEK-1 Uydu Fırlatma Aracı’nın ilk fırlatmasını 2027 yılında gerçekleştirmeyi planlıyor. 1.500 kilogram ağırlığındaki uyduları 700+ kilometre yüksekliğindeki güneş eşzamanlı yörüngeye yerleştirmek için geliştirilen ŞİMŞEK-2, Türkiye’yi uzay alanında daha üst noktalara taşımayı hedefliyor.